C programozási nyelv, C programozás oktatás kezdőknek
Kérdésed van? +36 70 410 1763 info@c-programozas.hu

A legnépszerűbb programozási nyelvek 2022-ben

Minden évben készítenek ilyen listákat, amin közel azonos helyezésekkel végeznek a programozási nyelvek. Hol az egyik teljesít jobban egy kicsit, hol pedig a másik, de a lényegen nem változtat. Én most a saját tapasztalataim és a diákjaim választása alapján összeszedem ebben a cikkben a három legnépszerűbb programozási nyelvet, amit neked is érdemes megtanulnod (akár mindegyiket is).

Remélem, tudok segíteni ezzel a listával, hiszen nem könnyű kiválasztani az első programozási nyelvet. Szerintem fontos figyelembe venni, hogy mik vele a későbbi terveid.

Én azt tudom tanácsolni, hogy ha érettségire készülsz, akkor olyan nyelvet válassz, amit a kiválasztott egyetem tantárgylistájában is megtalálsz, mert így két legyet üthetsz egy csapásra. Ha pedig az egyetemen találkozol elsőként programozással, akkor nem nagyon lesz választásod, hiszen azt kell tanulnod, amit ott előírnak. Ha önszorgalomból tanulnál programozást, akkor pedig egy aránylag könnyű nyelvet válassz, hogy könnyen szerezhess sikerélményeket benne. Ilyenkor javasolt megnézni például a TOIBE index (havi frissítésű lista, amely a keresések alapján határozza meg a trendeket) szerint a legnépszerűbb programozási nyelvek listáját és onnan a legelsőt kiválasztani.

A tanítványaim körében a legnépszerűbb programozási nyelvek

1. Java

A Java az egyik legrégebbi programozási nyelv, amely már 1995 óta nagy népszerűségnek örvend. A mai napig nagyon sok helyen alkalmazzák, mint például a weben, Android applikációkban, asztali szoftverfejlesztésben és hardverek programozásában. A statisztikák szerint már több mint 15 milliárd eszköz futtatja ezt a nyelvet nap mint nap. Ez a szám nem elhanyagolható, és azt is mutatja, hogy még egy jó darabig biztos szükség lesz Java fejlesztőkre a világ minden területén.

A tanítványaim többsége ez egyetemi tanulmányai során találkozik ezzel a nyelvvel leginkább. Érdemes első nyelvként is választani, hiszen az érettségi vizsga is teljesíthető vele. Nem olyan nehéz megtanulni, sok ingyenes oktatóanyag és tankönyv is létezik a témában, de én tanári felügyeletet mindenképp javasolnék a tanulás mellé.

2. C/C++

A C programozási nyelv nagyon sok más programozási nyelv alapja. Első nyelvként is érdemes lehet választani. Nem olyan könnyű tanulni, de nem vészes. Érettségin és az egyetemi tanulmányaid első éveiben is találkozni fogsz vele. Nagyon jó nyelv arra, hogy megtanuld a programozás alapjait és magas szintre fejleszd a problémamagoldó képességed. Mivel régi nyelv, nagyon sok anyagot találhatsz hozzá az interneten. Egy ideig önállóan is elsajátítható, de a mutatók témakörtől már javasolt a tanári felügyelet.

A C++ (a C nyelv kibővített változata) a Java nyelvnél 10 évvel idősebb és egy nagyon sok mindenre alkalmazható programozási nyelv. A segítségével operációs rendszereket, irodai alkalmazásokat vagy éppen játékokat készítenek. Hátránya az, hogy nagyon nehéz megtanulni, tanár nélkül egyáltalán nem is javasolt. A leggyakrabban egyetemeken vagy a munkahelyen várják el az ismeretét.

3. Python

A Python programozási nyelv 1991 óta létezik, ennek ellenére az egyik legnépszerűbb programozási nyelvek közé sorolják. A TOIBE index első helyét is elég gyakran bitorolja a fenti nyelvekkel fej fej mellett harcolva. Leggyakrabban kiszolgáló oldali fejlesztéseknél, webes applikációknál, mobilalkalmazásoknál, és nem utolsó sorban a mesterséges intelligencia programozására is alkalmazzák. Kezdők számára könnyű megtanulni, és nem vitás, hogy a fenti nyelvek mindegyike nehezebb nála. Ha csak ezt az egy nyelvet tanulod meg, az önmagában nem lesz elég, mindenképpen kelleni fog mellé egy másik is. Ha nincs konkrét célod a programozással, akkor jó választás lehet, de ha úgy alakul, még az emelt szintű informatika értettségit is megírhatod benne.

Egy jó tanács

Bármelyik programozási nyelvet is választod, mindenképpen szükséged lesz egy olyan munkafüzetre, ami irányítottan tárja eléd a gyakorlófeladatokat.

Készítettem egy több kötetes kiadványt, amely segít minden kezdő programozónak abban, hogy begyakorolja a legfontosabb algoritmusokat és sikeresen teljesítse az érettségit vagy az egyetemi vizsgáit.

A két kötet összesen 16 fontos témakört, 330 gyakorló feladatot, 160 elméleti kérdést, 100 feleletválasztó tesztet és 16 keresztrejtvényt tartalmaz, hogy kreatív és szórakoztató feladatokon tanulj meg programozni. Bármilyen programozás könyv vagy akár tanfolyam mellé jó választás lehet.

Válassz egy klassz nyelvet és programozz Te is mesterfokon!