C programozási nyelv, C programozás oktatás kezdőknek
Kérdésed van? +36 70 410 1763 info@c-programozas.hu
Emelt szintű informatika érettségi felkészítés

Emelt szintű informatika érettségi felkészítés

Az emelt szintű informatika érettségi nemcsak a Microsoft Office magas szintű használatában merül ki, hanem egy kihívást jelentő programozási feladat is a vizsga része. Önmagában egyik témakör sem könnyű, de talán a legnagyobb félelmet mindenkiben a programozási feladat megoldása okozza.

Érettségi felkészítés? Programozás tanárra van szükséged?

11 éve foglalkozom programozás oktatással főként C és Java nyelveken. Sok diákot készítettem már fel az érettségi vagy az egyetemi vizsgára, de akadtak olyanok is, akiket új munkahelyük megszerzéséhez segítettem hozzá. Ha neked is programozás tanárra van szükséged Tatabányán, akkor keress bizalommal az alábbi elérhetőségeimen:

 • Telefonszám: +36 70 410 1763
 • E-mail cím: info@c-programozas.hu

A távolság nem akadály, online oktatással szinte bárhol tudok segíteni neked. Ha segítségre van szükséged, rám számíthatsz!

Informatika érettségi feladatok

Miből érdemes felkészülni? Létezik néhány emelt szintű próbaérettségi feladatokat tartalmazó feladatgyűjtemény, amit a Tudástár menüpontban a Milyen könyvekből érdemes tanulni? blokkban gyűjtöttem össze neked. Ezekkel az a baj, hogy rögtön elég nehéz feladatokkal indítanak, amihez már egy teljes programozási nyelvet ismerned kell, ha neki szeretnél állni a feladatoknak.

Készítettem egy saját feladatgyűjteményt, amely nagyon jó kiegészítő a legtöbb programozás könyv mellé, hiszen számtalan feladat segíti a strukturált vagy az objektumorientált programozás elsajátítását.

A C programozás elsajátításához a Programozz Te is mesterfokon! Munkafüzet I. kötetét javaslom, amely 225 gyakorló feladatot, 90 elméleti kérdést, 45 feleletválasztós tesztet és 9 keresztrejtvényt tartalmaz.

A C++ programozás elsajátításához a Programozz Te is mesterfokon! Munkafüzet II. kötetét javaslom, amely 105 gyakorló feladatot, 70 elméleti kérdést, 55 feleletválasztós tesztet és 7 keresztrejtvényt tartalmaz. Akik első nyelvként objektumorientált nyelvet választanak, azoknak javasolt a Munkafüzet I. kötete is, hiszen a kettő együtt nagyon jól kiegészíti egymást (tartalmazza a programozás alapjaihoz szükséges elemi feladatokat).

Emelt szintű informatika érettségi programozás feladatai

Mit kell tudnod a programozási feladat megoldásához?

Vegyük sorra a főbb pontokat, amiket számon kérnek tőled az emelt szintű informatika érettségi programozási feladatának megoldása során:

 • Egy programozási nyelv ismerete
  Ismerd egy programozási nyelven a típusdefiníció; a változódeklaráció, a be- és kiviteli utasítások; alapvető programszerkezetek, azaz szekvencia, elágazás, ciklus; eljárások, függvények; állománykezelő műveletek megvalósítását. Legyél képes egy mondatszerű leírással készült algoritmust a használt programozási nyelvben kódolni. Legyél képes mondatszerű leírással megadott rekurzív algoritmust kódolni, és felhasználni.
 • A programozás alapelvei
  Feladatmegoldáshoz tudnod kell használni az alapvető programszerkezeteket: szekvencia, elágazás, ciklus. Ismerned kell az elemi programozási tételeket: összegzés, eldöntés, kiválasztás, keresés, megszámlálás, maximumkiválasztás, kiválogatás, elemi rendezések, rekurzív algoritmusok.
 • Egyszerű adattípusok
  Tisztában kell lenned az egyszerű adattípusokkal: egész és valós szám, logikai érték, karakter. Ismerned kell az egyszerű adattípusokon végezhető műveleteket osztályozásának lehetséges fajtáit.
 • Összetett adattípusok
  Ismerned kell az összetett adattípusokat: szöveg, sorozat, tömb, rekord, halmaz, valamint az összetett adattípusokon végezhető műveleteket.
 • Állományok
  Tudnod kell a szekvenciális állományokra alkalmazható műveleteket megvalósítani.
 • Kódolási, szerkesztési eszközök valamilyen programnyelvi fejlesztői környezetben
  Tudnod kell egy közepes nehézségű, de összetett feladatot strukturáltan megoldani az ismert programnyelven, valamint a felhasználóval kulturáltan kommunikáló adatbevitelt és adatkivitelt írni.
 • Programkipróbálási eszközök valamilyen programnyelvi fejlesztői környezetben
  Tudnod kell a program különböző kimeneteinek tesztelésére alkalmas mintaadatokat adni, nyomkövetéssel programot tesztelni.

Felkészítő e-book

Hogyan készülj fel 3 hónap alatt az emelt informatika érettségire C nyelven?

Ha egyedül szeretnél felkészülni az emelt szintű informatika érettségi programozás feladatára és nem tudod, hogyan állj neki, akkor van számodra egy jó hírem.

Készítettem egy olyan elektronikus kiadványt, amely egy 12 hetes ütemtervet tartalmaz és segít neked hétről hétre felkészülni az emelt szintű érettségi programozás feladatára C nyelven. Minden hétre kigyűjtöttem egy-egy fontos témakört és az azzal kapcsolatos tanulnivalókat és hasznos tanácsokat. Továbbá a Programozz Te is mesterfokon! Munkafüzet I. című kötetemből is bemutatok egy-egy a témakörökhöz illeszkedő mintafeladatokat. Az e-könyv végén pedig a 2020-as programozás feladat (Meteorológiai jelentés) teljes megoldását is megtalálod, amelyhez kiegészítő magyarázatokat is fűztem.

Ha felkeltettem az érdeklődésedet, lapozz bele, és rendeld meg (munkafüzetek mellé ingyen kérheted), hogy zökkenőmentesen felkészülhess az emelt szintű informatika érettségire!