C programozási nyelv, C programozás oktatás kezdőknek
Kérdésed van? +36 70 410 1763 info@c-programozas.hu

Programozók öröknaptárja

15 éves tanári pályafutásom alatt több ezer diák számára tartottam már programozás oktatást. Sokan közülük olyan egyetemisták vagy felnőttek voltak, akik ugyan már tudtak programozni egy adott nyelven, de még nagyobb rutinra kívántak szert tenni. Voltak, akik a sokadik alkalommal is lelkesen készültek és folyamatosan gyakoroltak egészen addig, amíg el nem érték a kitűzött céljukat: kiváló eredménnyel zárt egyetemi vizsga vagy sikeresen teljesített állásinterjú vagy próbafeladat. A magabiztos programozás tudás egy folyamatos építkezés eredménye.

Minden nap programozni kell!

Tudom, hogy a mai rohanó világban minden napra jut elég feladat és az élet is minden nap újabb kihívások elé állít minket. Ezeket jómagam is átéltem és bizony volt idő, amikor én is úgy zártam a napjaimat, hogy nem gyakoroltam a programozást. A tanítványaimon is észreveszem, hogy pár hetes kihagyás után szinte mindent kezdhetünk elölről, mert eléggé elhalványodnak a programozás ismereteik. De én elég korán rájöttem, hogy ha sikeres programozó szeretnék lenni, akkor meg kell tanulnom minden nap tenni a céljaimért.

Annak idején, amikor elkezdtem a programozás oktatást, még nem voltam olyan jó programozó, csupán jobban tudtam kódolni, mint a többiek és kellő türelmem volt elmagyarázni nekik a C tananyagot. Voltak olyan napok, hogy egész nap tanítottam és bizony ugyanazt a mintafeladatot többször is megoldottam, és így ment ez napról napra és hétről hétre. Egy idő után (kb. fél év) azt vettem észre magamon, hogy más területeken (pl.: webfejlesztés, Java szoftverfejlesztés) írt kódjaim sokkal összeszedettebbek lettek, és az alap algoritmusokon már nem kellett gondolkodnom. A hosszú évek alatt eljutottam arra a szintre, hogy a programozási sebességem megháromszorozódott és a hibáim száma elenyésző lett. A programkód lefuttatása nélkül is biztos voltam benne, hogy amit írtam, az tökéletesen működik, és nem csak szintaktikailag, hanem minden tesztesetre jó eredményt szolgáltat.

A gyakorlat teszi a mestert!

A magabiztos programozás tudás alapja a folyamatos gyakorlás. Kellett egy kis idő, mire rájöttem, hogy a sok tanítás által váltam magam is jobb programozóvá. Ha rendszeresen találkozol ugyanazokkal a problémákkal, akkor egy idő után beléd vésődnek a megoldások. Az állandó napi rutin miatt azonban könnyen „berozsdásodhatsz”. Ez azt eredményezi, hogy hamar kifoghatnak rajtad azok az algoritmusok, amiket nem napi rendszerességgel használsz. Ha szeretnéd naprakészen tartani a programozás tudásodat, akkor nagyon fontos, hogy folyamatosan új kihívások elé állítsd magad. Érdemes olyan nehezebb témaköröket is gyakorolnod, amikkel a hétköznapokban vagy a munkád során ritkábban találkozol.

A Programozz Te is mesterfokon! Minden nap! című öröknaptár ezt a problémát igyekszik megoldani. Első ránézésre olyan, mint egy hagyományos naptár, de sokkal több annál. Az év minden napjára találsz benne egy programozás feladatot. Nincs más dolgod, mint napi maximum egy órát rászánni a feladat megoldására, amivel már rengeteget teszel a tudásod szinten tartása és fejlesztése érdekében. A feladatokat nem kell januártól kezdened, hiszen a havi tematika úgy van összeállítva, hogy minden hónapra jusson könnyű és nehéz feladat is egyaránt. A megoldáshoz bármilyen programnyelvet felhasználhatsz és napi kb. 30-60 percre lesz szükséged, persze ez függ attól is, hogy mennyire vagy jártas az aznapi témakörben. Ha nem, akkor érdemes egy kicsit utánaolvasnod, mielőtt megoldod a feladatot (ezzel is fejleszted a programozási ismereteidet).

A Programozz Te is mesterfokon! Minden nap! című kötet:

  • azért született, hogy fejleszd a programozási ismereteidet és készségeidet.
  • 1 éven át minden nap kreatív programozási feladattal lát el.
  • olyan programozási témaköröket érint, amik hasznosak minden programozó számára.
  • segít neked a problémamegoldó képességed fejlesztésében.
  • kiváló segítség lehet állásinterjúkra való felkészüléshez.

A kötetet elsősorban neked készítettem, ha már jól ismersz egy programnyelvet, de szeretnél nagyobb rutinra szert tenni. Ha viszont még csak most ismerkedsz a programozás alapjaival, akkor is jó szívvel ajánlom a naptárt, mert a benne lévő feladatok rendszeres gyakorlásával magabiztos programozás tudásra tehetsz szert és egyfajta vonalvezető lehet számodra, hogy milyen programozási témakörökkel kell megismerkedned ahhoz, hogy jó programozó váljon belőled!

Kóstoljunk bele!

Kezdésnek oldjuk meg a kötet január 1-re előírt feladatát C nyelven!

Hányadik betű?
Írjunk függvényt, amely megadja, hogy egy adott kis- vagy nagybetű hányadik helyen található az angol ábécében! Ha a függvény érvénytelen paramétert kap, akkor azt 0-val jelezze!

Programozz Te is mesterfokon! Minden nap! első feladatának megoldása

Ehhez hasonló izgalmas feladatokkal találkozhatsz a kötetben, ami ha felkeltette az érdeklődésedet, akkor a programozz-mesterfokon.hu webáruházban meg is rendelheted.

Sőt, az alábbi kuponkód megadásával: PM-XYvfrJdq, 1.000 Ft kedvezményben részesülhetsz!

Próbáld ki, és programozz Te is mesterfokon!