C programozási nyelv, C programozás oktatás kezdőknek
Kérdésed van? +36 70 410 1763 info@c-programozas.hu

Melyik programozási nyelvet érdemes választani?

Arról, hogy melyik programozási nyelvet érdemes választani az emelt szintű érettségihez, nagyon sok írás és vélemény létezik. Amit én most ebben a cikkben le fogok írni, az a saját tapasztalataimon alapul, és rávilágítok arra, hogy miért is bántam meg a kamaszkori döntésemet, és miért csinálnám másképp, ha visszamehetnék az időben.

Milyen nyelvek közül lehet választani?

Az emelt szintű informatika érettségi hivatalos tájékoztatójában a 2019. év vizsgaidőszakaira érvényes szoftverek és programnyelvek listája:

 • Pascal
  Geany 1.33, FreePascal 3.0.4, Lazarus 1.8.4
 • C
  Code::Blocks 17.12 MinGW/GCC (5.1.0)
 • Python 3.7.0
  IDLE (Python GUI)
 • Visual Basic, Visual C#, Visual C++
  MS Visual Studio 2013 Express for Windows Desktop
 • Java
  NetBeans 8.2, Eclipse, JDK 8

JAVA SEA fentiek közül csak egyetlen nyelvet és szoftvert lehet választani. De melyik a jó választás?

Ne csak az érettségi vizsga legyen a cél

Az, aki ráveszi magát arra, hogy a középiskola végén emelt szintű informatika érettségit tesz, tegye fel magának azt a kérdést, hogy miért is szeretne megtanulni programozni. Szórakozásból, érdeklődésből, az egyetem miatt, vagy esetleg azért, mert pénzt szeretne keresni? Attól függően, hogy melyik választ adod erre a kérdésre, más és más programozási nyelv elsajátítása javasolt.

Ha a szórakozás és a programozás iránti érdeklődés a cél, akkor ajánlott egy könnyen elsajátítható, viszonylag kevés utasításkészlettel rendelkező nyelvet megtanulni, ami lehet a Pascal, a Python vagy a C. A legtöbb műszaki egyetemen Magyarországon biztosan tanítanak valamilyen programozási nyelvet, ami leggyakrabban a C vagy a Java, de vannak olyan egyetemek is, ahol mindkettő kötelező. Ha valaki pedig sok pénzt szeretne keresni a programozással, akkor egyértelműen a Java nyelvet kellene választania az emelt szintű informatika érettségin.

Bármelyik programozási nyelvet is választod, nem lesz túl egyszerű, főleg akkor, ha első nyelvként tanulod. Ha már időt szánsz rá, akkor legyen haszna a későbbiekben is. Sokan azt mondják, hogy a Pascal nagyon jó, egyszerű és könnyű megtanulni. Ezeken kívül más előny nem is hozható fel mellette, hiszen sehol nem fogod tudni hasznosítani ezt a nyelvet. Természetesen azok számára, akiknek nincs komolyabb terve a programozással, megfelelő választás. De ha nincs komolyabb terve, akkor miért tesz valaki emelt szintű informatika érettségit?

Az érettségin én is a Pascal nyelvet választottam, mert az iskola tanárai annak idején tanultak Pascal programozást, és gondolták, jól megy az még nekik (rosszul gondolták). Megtanultam, mert kellett, de azon kívül, hogy más diákokat is felkészítettem az emelt szintű informatika érettségire, sok hasznát nem vettem.

Melyik programnyelvet érdemes választani?

A programozási gondolkodásmód elsajátításához szinte bármelyik programnyelv alkalmas, de ne csak ez legyen a szempont. Ha az érettségivel az egyetemi felvétel a cél, akkor mindenképp olyan programnyelvet érdemes választani, amit ott is számon kérnek. Ezzel két legyet üthetsz egy csapásra.

Tekintsük át a javasolt nyelveket összefoglaló listát!

 • Python
  Az alapok elsajátításához teljesen megfelelő. Könnyű megtanulni, gyakran használják tudományos területeken is.
 • Pascal
  Kevés utasításkészlettel rendelkezik és könnyű megtanulni. Jó alap lehet a Delphi programozás elsajátításához.
 • C
  A mai modern programozási nyelvek őse. A legrégibb és legtöbbet használt programozási nyelv. Népszerű a hardverközeli programozásban. C programozás oktatás »
 • Java
  Platformfüggetlen, az egyik legjobban keresett és megfizetett programnyelv. Folyamatosan fejlesztik, sok mindenhez használható.
 • C++
  A C nyelv kibővített változata. Gyakori a játékfejlesztésben, de elsajátítása tanár mellett javasolt.  C++ programozás oktatás »

Sajnos a műszaki egyetemeken nagyon nagy a bukási arány a programozás tárgyakból, és ez annak is köszönhető, hogy a hallgatóknak nincs megfelelő előképzettségük, holott az egyetemre jelentkezők körében elvárt minimum egy programnyelv alapos ismerete. A felsőoktatásban nincs idő mélyreható és alapos személyes konzultációkra, hiszen több száz hallagatónak fogni a kezét szinte lehetetlen. Erre lenne jó előkészítő az emelt szintű érettségi, hiszen a diáknak 4 éve van felkészülni a választott programozási nyelvből. Ez alatt az idő alatt olyan szintre fejlesztheti a programozási tudását, hogy nem csak az érettségin, de az egyetemen is gond nélkül veheti az akadályokat.

Saját tapasztalataim szerint a C vagy a Java nyelv kitűnő választás lehet az emelt szintű érettségire, hiszen a későbbiek során strukturált vagy objektum-orientált nyelvek valamelyikével biztosan találkozni fogsz az egyetemi évek alatt, de ha munkát keresel, akkor is garantáltan hasznát veheted.

Ha segítségedre van szükséged a C és a Java nyelvek elsajátításához, akkor keress bizalommal telefonon vagy e-mailben.

Jó programozást és sikeres érettségit!