C programozási nyelv, C programozás oktatás kezdőknek
Kérdésed van? +36 70 410 1763 info@c-programozas.hu

Mennyire jó programozók a nők?

Nagyon sokan azt gondolják, hogy a programozás a férfiaknak való, és hogy egy férfi sokkal jobban tud programozni, mint egy nő.​ Nyolc évet töltöttem az egyetemi hallgatók oktatásával, ahol volt szerencsém nagyon sok nőt is programozásra tanítani. A gyűjtött tapasztalatok alapján megpróbálom megválaszolni, mennyire jó programozók a nők.

A programozás női szakma volt?

Kevesen tudják, hogy a világ első számítógépén (ENIAC) kizárólag nők végezték a programozói és szoftverfejlesztői munkát. Abban az időben a női munkaerő jóval olcsóbb volt, és ők készítették az első csillagászati katalógust, és nagyban hozzájárultak az atombombához szükséges hosszadalmas matematikai számítások elkészítéséhez is. Az első olyan programot, amit gép hajtott végre, Ada Lovelace készítette el 1843-ban. Az informatika hőskorában sok nő dolgozott a szakmában, számuk a PC korszak beköszöntével csökkenni kezdett. 

Betty Jennings és Frances Bilas

Az első PC alkalmazások fiús „lövöldözős” játékok voltak, és az akkori marketing is arra ösztönözte a szülőket, hogy a fiúknak vegyenek számítógépet. A későbbiekben ez a csökkenés a társadalmi előítéletekre is visszavezethető volt, miközben a programozás, azaz a strukturált gondolkodás egy mindkét nem számára azonos módon elsajátítható elméleti eszközkészlet.

„A fiataloknak, és különösen a lányoknak nincsen rálátásuk arra, hogy mi is az a programozás. A közoktatás és a felsőoktatás közötti informatikaoktatásban hatalmas a szakadék, a középiskola végére nem is csoda, ha a lányok nagyon nagy százaléka teljesen más irányba kezd el tájékozódni. Míg a fiúk többsége a számítógépes játékok miatt közelebb érzi magát az informatika világához, a lányok ebből nagyrészt kirekesztve érzik magukat.” 
Várhalmi Zsuzsa – Az ELTE munkatársa
Forrás: marieclaire.hu, 2018. május 02.

Manapság kicsit javul a helyzet, hiszen az egyes felmérések szerint egyre több kezdeményezés van Magyarországon is arra, hogy megszerettessék a nőkkel a programozást és az informatikát. A helyzet ennek ellenére sem a legjobb, hiszen az informatikában tanuló női egyetemi hallgatók aránya kb. 20%-ra tehető.

Saját tapasztalatok

Én a Széchenyi István Egyetemen tanultam Győrben mérnök informatikát, ahol a gazdaság informatikusokkal együtt jártunk programozása (C és Java nyelveket tanultunk). Nálunk a lányok száma egy több száz fős előadóban maximum 5 volt, ezzel szemben a gazdaság informatikusok zömében lányok voltak. Örültünk is annak, ha az óráink keresztezték egymást, hiszen sok szép lányban gyönyörködhettünk.

A mérnök informatikusok között nem sok lány volt, de mégis akadtak közöttük igazán kiemelkedő teljesítménnyel rendelkezők. Európai versenyeken és projektekben vettek részt, a tanárok kedvencei voltak. Mi fiúk csak ámultunk az elért eredményeiken. Emlékszem, hogy életemben egyszer voltam programozás korrepetáláson (sajnos a Java nyelvvel akadtak nehézségeim), és a tanár, akit kiválasztottam, az egyik lány szaktársam volt. Nála hatvan perc alatt többet tanultam, mint az egyetemi előadásokon fél év alatt. Eszméletlenül jól magyarázott, és nagyon képben volt a nyelv lehetőségeivel. A mai napig emlékszem Katona Éva korrepetálására, ezúton is nagyon köszönöm neki. Természetesen a vizsgát nagyon jól teljesítettem, és elegendő volt csupán egy felkészítő alkalmon részt vennem.

Magántanárként sok nőt tanítottam, hiszen nagyon hamar eljutott az oktatói tevékenységem a gazdaság informatikus lányok füleibe is. Azt nem mondom, hogy mindegyikük őstehetség volt, mert sajnos voltak olyanok is, akiknek csak az volt a fontos, hogy meg legyen a kettes (sikeres vizsga). Őket nem nagyon érdekelte a programozás, és nehézkesen is ment nekik. Viszont akik komolyan vették a felkészülést, azok teljes mértékben lealázták férfi társaimat. Magas szintű odafigyelés és precizitás jellemezte őket. Nem kellett kétszer elmondanom ugyanazt. A házi feladatok mindig időben elkészültek, és a lelkiismeretes hozzáállásnak köszönhetően a vizsgaidőszakot is hamarabb teljesítették. Egyszóval jellemezve profik voltak.

Két céget is vezetek, és mindig törekedtem arra (és ezután is törekedni fogok), hogy legyenek nők is a programozó csapatban. Nagyon sokszor voltak olyan szituációk, amikor a női elme és szépérzék mentett meg egy projektet. A csapatszellem és a munkahelyi motiváció kialakításában is nagy szerepet vállalnak, és semmivel sem rosszabb minőségű az elvégzett munka, mint a másik nem esetében.

Nők, akik nélkül nem lenne modern technológia

 • Ada Lovelace
  Az első számítógép programozó.
 • Joan Clarke
  A II. világháborúban milliók életét megmentő kódfejtő.
 • Frances Spence és Jean Bartik
  Az első általános felhasználású számítógép programozói.
 • Ida Rhodes
  Kódjának segítségével alkották meg a modern bérszámfejtő rendszereket.
 • Lois Haibt
  Kódjának segítségével alkották meg az elektromos tőzsdét.
 • Grace Hopper
  Kódjának segítségével alkották meg az online utazás foglalás rendszereket.
 • Mary Jackson, Dorothy Vaughan és Katherine Johnson
  Kódjuk segítségével tudott a NASA föld körüli pályára állni.
 • Margaret Hamilton
  Az ő segítségével érte el a NASA a Holdat.
 • Barbara Liskov
  Az ő munkássága vezetett el a számítógépes játékokhoz és az emailhez.

A lista forrása: tantrend.hu, 2017.

Konklúzió

Eddigi saját tapasztalataim alapján kijelenthetem, hogy a nők igenis jó programozók. Nagyon nagy tévhit az, hogy ez a szakma csak férfiaknak való, és hogy egy nő nem képes úgy gondolkozni és dolgozni az informatikában, mint egy férfi. 

Hajrá lányok!
Jó programozást!