C programozási nyelv, C programozás oktatás kezdőknek
Kérdésed van? +36 70 410 1763 info@c-programozas.hu
A C vagy a C++ programozási nyelvet érdemes választani?

A C vagy a C++ programozási nyelvet érdemes választani?

Nagyon sokan felteszik nekem a fenti kérdést, hiszen nem tudják eldönteni, melyik programozási nyelvet válasszák. Mindegyiknek megvan a maga előnye, illetve a hátránya is. Cikkemben igyekszem mindenre kitérni, ami fontos lehet ahhoz, hogy megfelelő döntést tudjál hozni.

Tudsz-e már programozni?

Ha nem...

Ebben az esetben a válasz nagyon egyértelmű. A C programozási nyelv egy strukturált programozási nyelv, ahol az utasítások egymás után hajtódnak végre. Megértése nem olyan bonyolult, kevés utasításkészlettel rendelkezik, amit hamar meg lehet tanulni. Éppen ezért első nyelvnek ideális, hiszen megtanít az algoritmusok gyakorlatba való átültetésére, és segít kialakítani a programozási gondolkozásmódot, illetve erősíti a problémamegoldó képességet is. Persze ezekre más strukturált nyelv is megfelelő lehet, de most nem szeretnék eltérni a cikk fő témájától.

A C nyelv hardverközeli nyelv, ami azt jelenti, hogy a segítségével jól programozhatóak a gépek, tehát az egyik legrégebbi és legelterjedtebb programozási nyelv. Ha már stabil tudással rendelkezel, akkor érdemes továbblépni a C++ nyelvre, hiszen a C-ben megtanultak nagyon nagy százaléka ott is érvényes lesz, és sokkal könnyebben fog menni a tanulás, mivel csak a különbségekre kell majd jobban odafigyelned. Éppen ezért nem érdemes elsőnek a C++ nyelvet választani, hiszen ekkor nemcsak a C nyelvet kell még mellette megtanulnod, hanem az objektum-orientált programozással járó gondolkozásmódot is. Egyszerre ez eléggé sok lehet, és ha nem vagy nagyon jó képességű vagy nincs jó tanárod, akkor egy életre elmehet a kedved a programozástól.

Ha igen...

Ha tudsz már legalább egy strukturált nyelven programozni, ami lehet C vagy bármi más, akkor az azt jelenti, hogy tisztában vagy az alapvető programozási algoritmusokkal, fogalmakkal, tehát belevághatsz egy magasabb szintű nyelvbe. Ebben az esetben sem lesz túl könnyű, hiszen ha nem a C nyelv az alapod, ráadásul nagyon eltér tőle, akkor elsőnek ismét ajánlatosabb a C nyelvvel kezdeni, majd csak ezt követően továbblépni a C++ programozásra. Az objektum-orientált alapelvek és gondolkozás nagyon eltér majd az addig megszokottól, éppen ezért nálad is előfordulhat, hogy elég sok idő kell majd, mire átáll rá az agyad.

Ha tudsz már legalább egy objektum-orientált nyelven programozni, akkor azért elég könnyű dolgod lesz, hiszen az alapok a C++ esetében is ugyanazok lesznek, csak a szintaktikát kell majd elsajátítanod. Természetesen ebben az esetben is előfordulhatnak kezdeti nehézségek, de összességében nem kell nagyon tartanod tőle.

Mire szeretnéd használni?

Készíttettem egy folyamatábrát, amin ha végigmész, akkor megmondja neked, hogy melyik nyelvet kellene választanod, figyelembe véve, hogy mire szeretnéd használni.

C vagy C++ programozás?

Jó döntést és kellemes programozást!