C programozási nyelv, C programozás oktatás kezdőknek
Kérdésed van? +36 70 410 1763 info@c-programozas.hu
Mire van szükség a C programozás önálló elsajátításához?

Mire van szükség a C programozás önálló elsajátításához?

A C programozási nyelv már nem fiatal nyelv, ezért a legtöbb tanuló azt gondolja, hogy a könyvekben és az interneten bőségesen rendelkezésre áll egy kiforrott tananyag. A nyelv megalkotása óta már számtalan író összefoglalta a nyelv lényegét – magyar és idegen nyelven egyaránt –, tehát valóban igaz a feltételezés, hogy van miből megtanulni az elméletet. Nem véletlenül emeltem ki csak az elmélet szót. Hogy miért is?

A titok a feladatokban rejlik

Egy C programozás könyv önmagában nem elég, lehet az bármennyire szuper is. Nyilván a szintaktikai szabályokat és a nyelv eszközkészletét tökéletesen el lehet sajátítani belőlük, sőt még talán többet is. A fejezetek végén – sajnos nem mindegyikben – található 2-3 könnyebb gyakorló példa, amik arra hivatottak, hogy a tanuló a gyakorlatban is alkalmazza azt, amit fejezet során elsajátított. Lehet, hogy van olyan ifjú programozó, akinek ez elég, de sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy ez nem így van. Pár példán keresztül nem lehet begyakorolni a ciklusokat, az elágazásokat és a legfontosabb programozási algoritmusokat, hiszen azokkal nagyon sokféleképpen találkozhat egy programozó. Ahhoz, hogy ezt magabiztosan felismerje és alkalmazni is tudja, sok időre és nem utolsó sorban gyakorlásra van szüksége.

A fentiekből tehát kiderül, hogy a C programozás könyvek többsége nem ad elég segítséget a nyelv elsajátításához. Ki kell egészíteni őket egy olyan feladatgyűjteménnyel, ami kifejezetten a C programozás alapjait, illetve a nyelv összes eszközkészletét kreatív feladatokon keresztül számonkéri.

Éppen ezért készítettem egy saját feladatgyűjteményt – Programozz Te is mesterfokon! Munkafüzet I. –, amely a kezdő és haladó programozók számára izgalmas időtöltést és kreatív programozási élményt biztosít. A munkafüzetemben 225 feladatot gyűjtöttem össze 9 témakörben (elemi feladatok, egydimenziós tömbök, mutatók, függvények, kétdimenziós tömbök, struktúrák, fájlkezelés, láncolt listák, bináris fák), mindezek mellé 90 elméleti kérdést, 45 feleletválasztós tesztet és 9 keresztrejtvényt is készítettem, hogy a tanulók minél kreatívabban tesztelhessék az elméleti és gyakorlati tudásukat. A feladatok megoldásával biztosan javulni fog a problémamegoldó képességük, ami nagyon fontos készsége minden programozónak.

Gyakorlat teszi a mestert!

A munkafüzetet a saját programozási tapasztalataim és 12 év programozás oktatás során gyűjtött visszajelzések alapján állítottam össze. Minden feladatnak fontos szerepe van, mindegyik mögött van egy cél, ami miatt belekerült a kötetbe. Ajánlott a fejezetek összes feladatát sorrendben elkészíteni, hiszen azok sok esetben egymásra épülnek és fejezeteken átívelően összekapcsolódnak.

Azt javaslom tehát minden tanulónak, hogy szerezzen be egy számára szimpatikus tankönyvet és mellé egy feladatgyűjteményt és úgy tanulja, illetve gyakorolja a C programozás alapjait, amire később akár a karrierjét is építheti majd.

Ha nem tudod, melyik tankönyvet válaszd, akkor látogass el a Tudástár menüpontba és görgess a lap aljára, ahol találsz egy kisebb gyűjteményt az általam jónak ítélt magyar nyelvű könyvekből! A munkafüzetem nagyon jól kiegészíti a legtöbb C programozás könyvet, tehát szinte bármelyik mellé kitűnő választás. 

12 hetes haladási ütemtervekkel is segítek

A legtöbb programozás könyv nagyon vastag és könnyen el lehet veszni a fejezetek között. Vannak olyan könyvek, melyeket nem ajánlott a tartalomjegyzék szerint olvasni – főleg kezdő programozók számára –, mert eléggé nehézkes lesz bennük a haladás.

Erre is van egy megoldásom!

Készítettem több 12 hetes haladási ütemtervet (érettségihez és egyetemi vizsgához), amikben sok hasznos tanáccsal és 2 kidolgozott feladatsorral (magyarázatokkal együtt) is segítem a tanulókat abban, hogy milyen sorrendben haladjanak a C programozás könyvek témakörei között. 

Ezekben az e-könyvekben a munkafüzeteim feladataiból is bemutatok néhányat, sőt nagyon ajánlom melléjük, hiszen együttesen (tankönyv, munkafüzet, ütemterv) a legjobb recept az önálló tanuláshoz.

Ha pedig elakadsz a tanulás során, akkor keress bizalommal!