C programozási nyelv, C programozás oktatás kezdőknek
Kérdésed van? +36 70 410 1763 info@c-programozas.hu
Szakmaváltás: miért lehet a programozás egy jó alternatíva?

Szakmaváltás: Miért a programozás?

Az önmegvalósítás, az elégedettség érzése és a munkában való kiteljesedés olyan életcélok, melyek elérésére minden ember vágyik. Ha valaki nem érezi jól magát a bőrében, az hosszú távon egészen biztosan megmérgezi majd a mindennapjait. Egy olyan piacképes szakma, mint a programozás, a lehetőségek széles tárházát nyitja meg az új karrierre vágyók előtt. Nekik ajánlom a C programozó tanfolyam által nyújtott lehetőségeket.

Mikor érdemes váltani?

A szakmaváltás leggyakoribb oka általában az úgynevezett „burnout”, vagyis a kiégés jelensége, melynek tipikus tünetei a következők:

  • Folyamatos ingerlékenység, türelmetlenség, mely az illető családi életére, társas kapcsolataira is rányomja a bélyegét.
  • Állandó kimerültség, lelkileg és fizikailag egyaránt.
  • Frusztráció, motiválatlanság, mely gyakran depresszióval társul.

A burnout nemcsak az agyonhajszolt cégvezetőket érintheti, akik egyszerűen összeroppannak a nagy nyomás alatt, hanem mindenki mást is, hiszen a túlságosan monoton munka ugyanakkora rizikófaktort hordoz magában. A 21. században már teljesen elfogadott, ha valaki élete során legalább egy alkalommal karrierváltásra adja a fejét. Ennek oka nem csak a kiégésben keresendő: előfordul az is, hogy az illetőnek elavult a szakmája, esetleg egy elbocsájtás miatt kényszerül ismeretlen vizekre evezni.

Programozó tanfolyam

Ha már megfogalmazódott az igény, hogy ideje mozdulni, jöhet a következő komoly döntés: milyen szakmát érdemes választani? Először is olyat, ami érdekel, és amiben hosszú távon el tudod magad képzelni. Éppen ezért ajánlatos minél több információt összegyűjteni az adott szakterületről. Ehhez kiváló forrást szolgáltat a honlapon található tudástár, melyben a programozással kapcsolatos hasznos információkat, gondolatokat és érdekességeket gyűjtök össze egy csokorba.

Persze, az önmegvalósítás fontos, de az sem utolsó szempont, hogy az újdonsült karrier anyagilag is gyümölcsöző legyen. A programozás pontosan ilyen hiányszakma, mely magas kereseti lehetőséggel kecsegtető pozíciókat kínál, a szakterülettől, a cégtől és a technikai tudástól függően. Becslések szerint hazánkban mintegy 22 000 szakember hiányzik az informatikai területről.

A feladatok a legtöbb esetben otthonról is elvégezhetőek, így nem kell értékes perceket a bejárásra elpazarolni. Azoknak, akik úgy gondolják, az alkalmazotti lét nem nekik való, programozói tudással szabadúszóként, egyéni vállalkozóként is megalapozhatják jövőjüket, és a családra, szabadidős tevékenységekre is több idejük jut majd.

Jó néhány éve már annak, hogy úgy döntöttem, én is belevágok, és bátran ki merem jelenteni, hogy nem bántam meg. Jelenleg két vállalkozást is vezetek, mellette tanítok, könyvet írok, és borzasztóan élvezem. Nem fogok hazudni. Tapasztalatból tudom, hogy a programozó nem a legkönnyebb szakmák egyike, de ha megvan benned az elhatározás, a kellő akaraterő és kitartás, megéri ezt az utat választanod.

Tanítványaim között nemcsak középiskolás diákok és egyetemisták vannak, hanem szép számmal akadnak felnőttek is a 35-50 éves korosztályból, akik szeretnék megváltoztatni az eddigi életüket és részt vettek az általam tartott programozó tanfolyamon.

  • Volt olyan, aki könyvelőként dolgozott, és egy napon úgy döntött, hogy ő pedig programozó szeretne lenni. 2 év szorgalmas és kemény munka után eljutott egy olyan szintre, amivel már felvették egy győri céghez, ahol kifejezetten kezdő programozókat kerestek. A sikernek együtt örültünk.
  • Szintén hasonló karrierváltáson esett át egy tanár tanítványom, aki megunta az iskolapadot. Szeretett volna weblapkészítőként dolgozni, és elhatározta, hogy belevág a dologba. Emlékszem, még egy ciklust sem tudott megírni, de mindent megtettem, hogy segítsek neki. Természetesen a kitartó munka itt is meghozta a gyümölcsét. Több magyarországi cégnél és külföldi partnerrel dolgozik együtt a mai napig. Nagyon büszke vagyok rá, hogy általam olyan álmot sikerült teljesítenie, amiből most eltarthatja a családját, és minden reggel úgy megy dolgozni, hogy imádja azt, amit csinál. Azóta már nem csak a webes programnyelveket ismeri, magabiztosan bánik a C, Java, C# programnyelvekkel is. Azt hiszem, erre mondják azt, hogy a tanítvány túlnőtte a mesterét.
  • Nem olyan régen, kb. két éve egy eladó keresett meg engem, hogy szeretne a cégemnél dolgozni. Elsőnek nem sokat foglalkoztam vele, meghallgattam és feledésbe merült. Pár hónappal később összefutottunk az utcán, és ismét beszélgettünk a dologról. Úgy döntöttem, adok neki egy esélyt. Kapott egy fél éves intenzív képzést, amit szorgalmasan elvégzett, és a vizsgamunkát is makulátlanul teljesítette. Ezt követően felvettem, és a mai napig nálunk dolgozik. Nagyon lelkiismeretes, és sokat fejlődik. Értékes tagja a csapatnak.

A hasonló eseteket még tovább sorolhatnám, de az ő példájuk is mutatja, hogy csak egy szilárd elhatározás kell, na és persze rengeteg munka ahhoz, hogy valaki megváltoztassa az életét. Sokszor nem kell más, csak egy új szakma, ahol érdemes lehet megmérettetnie magát az embernek. A programozás egy jó alternatíva lehet, hiszen az új kihívások erőt adnak, és aki olyan izgalmas munkára vágyik, ahol rengeteget kell használnia az elméjét, annak minden perce örömteli szórakozás lesz, és többé nem lesz probléma a hétfő reggelt munkával kezdeni.

A biztosat a bizonytalanért?

Ha nem szeretnél mindent borítani, jelenlegi munkahelyed mellett is elkezdheted a programozó tanfolyamot. Személyes és online kurzusaim keretein belül akár munka után, a késői délutáni és esti órákban is tudok segíteni Neked. Ha úgy érzed, a programozás az a terület, melyben megtalálod a számításaid, ne habozz, keress bátran! Több mint 10 éves szakmai tapasztalattal és rugalmas időbeosztással állok a rendelkezésedre!

Megszületett az elhatározás? Programozásra fel!