C programozás oktatás kezdőknek
Kérdésed van? +36 70 410 1763 info@c-programozas.hu
Mikor érdemes weboldalunk tervezését programozóra bízni?

Mikor érdemes weboldalunk tervezését programozóra bízni?

Saját weboldalunkat sok esetben magunk is megtervezhetjük. Akadnak azonban olyan megoldások, melyek esetében érdemes szakképezett programozóra bízni a feladatot. Hogy egy saját weboldal létrehozása mennyi energiát és munkát igényel, leginkább céljainktól függ. Attól, hogy milyen feladatot kell ellátnia az adott honlapnak és milyen funkciókkal szeretnénk felruházni azt.

Sok esetben saját oldalunkat a megfelelő eszközök segítségével mi magunk is felépíthetjük. Akadnak azonban olyan szituációk, melyek esetében már mindenképp szakértői segítségre lesz szükségünk.

Most mutatunk pár olyan elképzelést, melyeket egy jól működő webszerkesztő alkalmazás segítségével akár mi magunk is megvalósíthatunk, és megnézzük azt, milyen esetekben lesz szükségünk arra, hogy gyakorlott webfejlesztő munkáját vegyük igénybe.

Minőségi weboldal, gyorsan és egyszerűen

Egy évtizeddel ezelőtt még nehéz volt elképzelni, hogy jó megjelenésű, funkcionalitásban teljes weboldal akár néhány kattintással is felépíthető legyen. Habár már ekkor is léteztek olyan alternatívák, melyek képesek voltak egyszerűsíteni a folyamatot, ekkor még a HTML uralkodott, és legalább minimális programozói tudásra szükségünk volt ahhoz, hogy vállalható végeredményt alkossunk.

Mára azonban a helyzet megváltozott és a lehetőségek tárháza szinte végtelenné vált. Ez egyrészt az olyan, nyílt forráskódú keretrendszereknek köszönhető, mint a Wordpress vagy a Joomla. Másrészt pedig az olyan, egyszerűen kezelhető, felhasználóbarát kezelőfelülettel rendelkező weboldal-tervező alkalmazásoknak, mint az IONOS applikációja, melyek segítségével szinte bárki létrehozhatja saját, egyedi weboldalát.

Ehhez pedig sem webfejlesztői tapasztalatra, sem UI designer végzettségre nincs szükségünk.

De milyen esetekben jöhet jól egy weblap szerkesztő?

Rengeteg olyan vállalkozás és magánszemély akad, akiknek a honlapkészítés során nincsenek különleges igényeik. Egy egyszerű landing oldalt, mely néhány fontos termékinformációt, pár mutatós képet és egy kapcsolati űrlapot tartalmaz, már nem nagy kaland egyedül sem elkészíteni. De ilyen lehet egy egyszerűbb webáruház, egy kisvállalkozás bemutatkozó honlapja, esetleg egy személyes weboldal vagy blog is.

Ezekben az esetekben csak azzal kell tisztában lennünk, milyen funkciókat, milyen vizuális elemek segítségével szeretnénk megjeleníteni az adott webhelyen. Egy úgynevezett drag and drop (azaz fogd és vidd) webszerkesztő alkalmazás pedig tökéletes megoldást jelent a célok megvalósítására.

Az ilyen applikációk használatával ugyanis sem programozói előképzettségre, sem pedig grafikusi képességek birtoklására sincs szükségünk annak érdekében, hogy esztétikus és egyben jól működő honlapot építsünk. Hiszen rengeteg kész elem és mutatós sablon közül válogathatunk, melyek lehetővé teszik azt, hogy honlapunk egyszerre szép és céljainknak megfelelően, száz százalékban működőképes is legyen.

Néhány egyszerű kattintással módosíthatjuk például az elrendezést, alakíthatunk a formázáson, a fejléc megjelenésén, kedvünkre rendezhetjük az oldaldobozokat, vagy épp azt is meghatározhatjuk, milyen tartalom hol, milyen formában jelenjen meg saját oldalunkon.

Saját képgalériákat, űrlapokat vagy szavazási felületet hozhatunk létre, vagy épp egyszerűen integrálhatjuk közösségi oldalunk elérhetőségeit, csakhogy néhányat említsünk a rengeteg lehetőség közül.

Ennek hallatán persze sokakban felmerülhet a kérdés: ha ennyire egyszerű a dolog, akkor mégis, miért van szükség továbbra is a webfejlesztők és designerek munkájára?

Amikor komplex megoldásra van szükségünk

A válasz természetesen az, hogy habár egy drag and drop alkalmazás remek megoldást jelent az egyszerűbb weboldalak esetében, rengeteg olyan szituáció lehetséges, melyekben egy ilyen szoftver már nem feltétlenül elegendő elképzeléseink megvalósítására.

Ezekben a helyzetekben mindenképp egyedi tervezésű, képzett szakemberek által tervezett és felépített weboldalra lesz szükségünk.

Ilyen lehet például egy speciális funkciókkal rendelkező, céges weboldal, mely vállalkozásunk online reprezentációja mellett egyéb feladatokat is ellát. De akár egy olyan webshop is, mely az egyszerű, pluginekkel megoldható rendelési rendszer mellett összetettebb funkciókkal is rendelkezik.

Ezekben az esetekben a probléma megoldásához szükséges egy működőképes koncepció létrehozása, mely a programozó feladata, a számára ismert programozói nyelv keretei közt.

Sok esetben persze még ilyen helyzeteken is hagyatkozhatunk a drag and drop applikációkban vagy CMS rendszerekben létrehozott sablonok használatára, melyek kódolásába minimális programozói tudás vagy segítség mellett magunk is belenyúlhatunk. A HTML és CSS kódok megpiszkálására ugyanis szintén több, viszonylag egyszerűen kezelhető lehetőség áll rendelkezésünkre.

Azonban összességében elmondható az, hogy az igazán egyedi megoldások, melyeknek biztonsági szempontból is az élvonalban kell lenniük, már javarészt szakemberek közreműködését igénylik.

Melyik lesz a számunkra ideális megoldás?

Abban az esetben, ha egy átlátható, letisztult és jól konvertáló landing oldalra van szükségünk, egy drag and drop webszerkesztő applikáció gyakorlatilag minden igényünket képes kielégíteni. Ugyanígy egy egyszerű, személyes weboldalt vagy blogot, de egy egyszerű webáruházat is könnyedén felépíthetünk a könnyen és gyorsan, programozói tudás nélkül használható alkalmazások segítségével.

Ha tehát a gyorsaság, az egyszerűség és a jó minőség egyaránt fontos, akkor egyértelműen a drag andr drop lehet az egyik legjobb megoldás saját honlapunk elkészítésére.

Abban az esetben azonban, ha weboldalunk komplex felépítése tartalmi vagy biztonsági szempontból olyan megoldásokat kíván, melyeket sablonok és előre gyártott elemek segítségével már nem tudunk megvalósítani, abban az esetben már mindenképp érdemes olyan szakemberhez fordulnunk, aki képes egy adott programozói nyelven a működőképes koncepció megalkotására.